Naša događanja

Dan otvorenih integracija 2012.


Dan otvorenih integracija je konferencija koja temama o razvoju informatičke tehnologije okuplja vrlo široki krug IT stručnjaka, menadžera poduzeća i predstavnika javne uprave.

Organizator Dana otvorenih integracija je već sedmi put zaredom tvrtka KING ICT, ove godine u partnerstvu s poslovnim magazinom Banka.
Ovogodišnja Konferencija pod nazivom Svjesni potencijala bila je posvećena aktualnom procesu informatizacije javnog i privatnog sektora.

U izlaganjima Darka Parića, pomoćnika ministra za e-Hrvatsku, Ivana Vidakovića, direktora Microsofta Hrvatska i Željka Ivankovića, glavnog urednika magazina Banka, bilo je riječi o tome što je Hrvatska propustila u tehnološkoj revoluciji u zadnjih tridesetak godina, kakvo je stanje danas i što treba učiniti kako bismo postali suvremeno i konkuretno društvo na usluzi građanima.

Darko Parić je dijagnosticirao stanje u društvu u kojem je ukupan budžet svih državnih IT projekata milijardu kuna godišnje, u kojem postoji 200 registara i 2000 izvedenih baza podataka, no poprilično nepovezano i bez centralnog nadzora. Govoreći o bitnom preokretu te situacije, Parić je definirao ciljeve i projekte, s naglaskom na racionalizaciju i objedinjavanje podataka u centralizirani sustav koji će u konačnici poštediti građane obilazaka šaltera, a poreznim obveznicima uštedjeti novac koji sada odlazi na niz različitih, nepovezanih i neučinkovitih sustava.

Postoje europske zemlje u kojima je informatizacija javnog sektora toliko odmakla da su ti procesi istinski promijenili cijelo društvo. O tome je govorio Sacha Mendes da Silva, poznati marketinški stručnjak specijaliziran za IT industriju, koji je od početaka uključen u informatizaciju javnog sektora u Danskoj. Tamošnji je javni sektor postao efikasniji, a cijeli je proces umnogome poboljšao kompetitivnost kompanija. “Danski slučaj” je zbog svoje uspješnosti i pozitivnih efekata na cijelo društvo zainteresirao mnoge europske zemlje, a sudionici Dana otvorenih integracija u Zagrebu mogli su o tome čuti iz prve ruke.

Još dobrih iskustava iz inozemstva sudionicima Konferencije podastrli su predstavnici SAP-a, Danijel Strehovec i Sapphira, Diana Mori i Miha Ulčar, govoreći o procesu infomatizacije Holdinga grada Ljubljane, dok je Laci Tifan iz Schneidera predstavio uspješne europske priče o energetskoj učinkovitosti, pitanju bez kojeg je teško razgovarati o bilo kakvom razvoju.

eRačun je ogroman potencijal za bolje funkcioniranje kompanije i cijelog lanca opskrbe. Igor Javor, izvršni direktor Sektora za koordinaciju ICT tvrtke mStart koja je nastala izdvajanjem informatike iz Agrokora, govorio je o praktičnim iskustvima koncerna Agrokor koji u zadnjih 10 godina kontinuraino podiže razinu razmjene eDokumenata s partnerima.

Prema nekim procjenama EU, javne nabave dosižu u prosjeku 16% BDP-a. To je vrijednost koja zaoštrava konkurenciju, razvija tržište, proizvode i usluge i istodobno vodi ka velikom riziku od korupcije. Novi Zakon o javnoj nabavi donosi niz novosti, smanjujući formalizam i troškove provedbe postupka za naručitelje i za ponuditelje. O tome je na Konferenciji govorila Biljana Lerman, direktorica Nabave u HŽ Infrastrukturi, naša istaknuta stručnjakinja za javnu nabavu.

Zvonimir Stanić, direktor Carneta i Vedran Mornar, profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, sudionicima su približili sve mogućnosti eObrazovanja, govoreći kako ICT može pomoći i učenicima i nastavnicima da lakše, bolje i brže svladaju svoje uloge.

U nizu događanja i zanimljivih sugovornika na Konferenciji, veliku je pozornost privukla DEMO soba u kojoj su interaktivno predstavljena odabrana rješenja KING ICT-a.
U DEMO sobi tako se moglo doznati kako onemogućiti "curenje" osjetljivih podataka iz tvrtke. Uživo se moglo vidjeti i sustav za kompletnu analizu prometa u IT mreži, dubinsku istragu o tome što je, gdje i kada putovalo mrežom. Kako bi sudionicima Konferencije dočarali kontrolu i bolje upravljanje web komunikacijama, organizatori su posjetitelje spojili na bežičnu mrežu Konferencije i prikazali izvješće o njihovim aktivnostima na webu.

U DEMO sobi moglo se vidjeti što će desktop biti za nekoliko godina, dostupan s bilo kojeg uređaja, pametnog telefona ili tableta, s bilo koje lokacije. Pažnju je privukao i mobilni uređaj na Android-baziranoj platformi, koji je istovremeno telefon, tablet i kolaboracijski uređaj te omogućuje da menadžer u svakom trenutku bude povezan s tvrtkom i poslovnim događajima. Na video-konferencijskom sastanku na daljinu, mogao se osjetiti doživljaj komunikacije koja se odvija kao da su svi u istoj prostoriji, dijeleći informacije, prezentacije i dokumente.

Teško je bilo odoljeti i očaravajućem komforu pametne kuće u kojoj KING-ova aplikacija, instalirana na iPad-u i upravljački elementi sustava pametnog doma upravljaju osvjetljenjem, grijanjem, žaluzinama, sigurnošću...
Na interaktivnom prezentacijskom panelu izložena je serija ekskluzivnih upravljačkih tipkala od specijalne termoplastike, stakla, nehrđajučeg čelika i Swarovski kristala.
Prikazana je i interakcija sustava tehničke zaštite i sustava pametnog doma. U interaktivnom postavu, kroz sustav pametnog doma, stvorene su različite vrste događaja i tako "upaljeni alarmi". Moglo se isprobati i zadnju generaciju mrežnog video nadzora, upravljajući pokretnom kamerom u punoj HD rezoluciji sa 20x optičkim uvećanjem.

U DEMO sobi pokazana su i tri velika i važna KING-ova projekta.
ARKOD je sustav identifikacije zemljišnih parcela pomoću kojeg želimo dobiti jasnu sliku koliko se zemljišta u Hrvatskoj koristi za poljoprivrednu proizvodnju, bez obzira na kulture koje se na njima uzgajaju. Hrvatska će imati informacijski sustav sa stvarnim podacima o poljoprivrednim površinama koji neće služiti samo za obradu zahtjeva za potpore po površini, već i za analizu pri donošenju odluka o poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.
HAK-ov sustav pomoću GPS/GPRS tehnologije sve situacije rješava brže i u korist svakoga od nas koji putujemo hrvatskim cestama. Koordinacija između centrale i djelatnika na terenu neusporedivo je bolja, a to znači efikasniju intervenciju. Posjetitelji Konferencije moglo su uživo vidjeti kako u stvarnosti sve to funkcionira na primjeru jedne incidentne situacije.

U DEMO sobi otkrivene su i sve "tajne" podatkovnog centra, posjetitelji su ih mogli i “dodirnuti” na velikom interaktivnom panelu i tako upoznati tehnologiju podatkovnih centara.

Konferencija Dani otvorenih integracija 2012. tvrtke KING ICT u partnerstvu s poslovnim magazinom Banka, okupila je nekoliko stotina sudionika iz informatičkih i drugih tvrtki te predstavnika javnih poduzeća i uprave, progovorivši o ključnim temama razvoja hrvatskog društva i uspješnijoj budućnosti koja je dostižna već za nekoliko godina.

Izdvajamo
Posebni gosti i sudionici DOI 2012 bili su (jako) mladi i (vrlo) uspješni ljudi – učenici XV. gimnazije, popularnog MIOC-a praćeni svojom ravnateljicom gđom. Veronikom Javor. Sudionicima Konferencije predstavili su svoje uspjehe, projekte u kojima su sudjelovali i nagrade koje su osvojili, govoreći kako razmišljaju, što očekuju i gdje sebe vide za nekoliko godina.

Organizator Konferencije, tvrtka KING ICT, u njima budućnost vidi već sada i stoga je sponzorirala jedan atraktivan i aktualan projekt – njihov posjet Aerospace centru u Lampoldshausenu kod Sttutgarta.
Aerospace centar, DLR (Das Deutsche Zentrum fur Luft und Raumfahrt) sastoji se od 6 instituta koji se bave istraživanjima na područjima svemira, aeronautike, energije i transporta. Također, ovdje se razvijaju i testiraju raketni motori. Jedna je od djelatnosti Centra edukacija učenika i studenata. Pod stručnim vodstvom, učenici na radionicama upoznaju različite teme poput vakuum tehnologije, razvoja raketnih motora, ekološki prihvatljive energije, novih materijala za izradu zrakoplova, bestežinskog stanja... Učenici MIOC-a u ovom će posjetu proširiti i obogatiti svoja znanja o svemiru i svemirskoj tehnologiji, izuzetno zanimljivom području o kojem u Hrvatskoj nemaju prilike stjecati nova saznanja.

To je investicija u vašu sadašnjost i našu budućnost, naglasio je predsjednik Uprave KING ICT-a Plamenko Barišić, sa zadovoljstvom predajući sponzorstvo učenicima XV. gimnazije i njihovoj ravnateljici gđi. Veroniki Javor.


Program:

10:00 - 10:15 UVOD U KONFERENCIJU 
10:15 - 10:30 Utjecaj tehnologije na razvoj i promjene na tržištu
Željko Ivanković, Glavni urednik Banka magazina
10:30 - 10:50 Stanje u IT-u u državi
Darko Parić, Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku
10:50 - 11:10 Konkurentna Hrvatska
Ivan Vidaković, Direktor Microsoft Hrvatska
11:10 - 11:25 PAUZA
11:25 - 11:55 Novine koje donosi Zakon o javnoj nabavi
Biljana Lerman, Direktorica nabave, HŽ Infrastruktura
11:55 - 12:25 Digitization of the Danish public sector benefits the entire society
Sacha Mendes da Silva, GS1, Denmark
12:25 - 12:55 eRačun - između izazova i koristi
Igor Javor, Izvršni direktor Sektora za koordinaciju ICT, mStart
12:55 - 14:15 RUČAK
14:15 - 14:45 e-Obrazovanje
Zvonimir Stanić, Ravnatelj CARNet-a
Vedran Mornar, Profesor na FER-u
14:45 - 15:15 Motivacijsko predavanje: Mladi kao budući stup društva
Veronika Javor, Ravnateljica XV. gimnazije
Učenici MIOC-a
15:15 - 15:30 PAUZA
15:30 - 16:00 Holding grada Ljubljane - prednosti informatizacije poslovnih procesa
Danijel Strehovec, SAP
Diana Mori, Sapphir
16:00 - 16:30 Leading the way in energy efficiency with success stories in EU
Laci Tifan, Schneider Electric