Naša događanja

Dan otvorenih integracija 2013.


Originalne ideje koje su ispred konkurencije, multidisciplinarnost te dugotrajan i fokusiran rad, preduvjet su uspjeha, rekao je prof. Ivan Đikić, najpoznatiji hrvatski znanstvenik u svijetu, u svom predavanju o kreativnosti i obrazovanju koje je održao na konferenciji Dan otvorenih integracija KING ICT-a. S više od 300 sudionika iz informatičke i drugih industrija te državne i javne uprave, konferencija Dan otvorenih integracija ponudila je perspektivu, informacije o investicijama i mogućnostima financiranja iz fondova EU, ideje i bolje priče od onih koje svakodnevno slušamo.

To je i bio cilj i glavna poruka Dana otvorenih integracija, kako je u uvodnom izlaganju naglasio Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a.

Sudionike konferencije Dan otvorenih integracija koja se održava već po osmi put, uvodno je pozdravio potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Uz opasku da u ovom trenutku na tržištu samo četiri djelatnosti stvaraju više od 25.000 kuna dodane vrijednosti po zaposleniku – energetika, financije, farmaceutika i IT industrija, Grčić je naglasio da je ulazak Hrvatske u EU važan događaj koji će praksi mijenjati način razmišljanja u hrvatskom gospodarstvu. EU fondovi nude velike mogućnosti, naglasili su i ministar Grčić i njegov pomoćnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Matija Derk koji je detaljno govorio o preduvjetima za EU financiranje i o tome kako se trenutno „u pozadini“ odvija veliki i zahtjevan posao određivanja prioriteta, programa i izrade svih potrebnih dokumenata, a to će izravno utjecati na našu uspješnost u korištenju europskih fondova u slijedećim godinama.

Temu je proširio Alen Paić iz OECD-a , stručnjak za konkurentnost koji vodi OECD-ov odjel za investicije u jugoistočnoj Europi. Njegovo je izlaganje bilo fokusirano na tri ključna pitanja – izravne strane investicije, status poduzetništva i obrazovanost radne snage. Paić je naglasio da postoje različite vrste ulaganja – negdje investitor traži veliko i solventno tržište, negdje konkurentnost proizvodnje, negdje visokokvalificirane ljude. Podaci govore da je u Hrvatskoj 70 posto ulaganja u financije, trgovinu i uslužne djelatnosti , dakle to su ulaganja koja je ponajprije zanimalo tržište. Najmanji se dio odnosi na ulaganja koja potiču proizvodnju i transfer tehnologija te tako otvaraju nova radna mjesta. Između ostaloga, g. Paić je rekao da za uspješno privlačenje investicija treba pronaći najbolji omjer dodane vrijednosti koju investitor dobiva i cijene investicije.

Upravo su istraživanja OECD-a pokazala da se svaki euro uložen u istraživanje i razvoj, nakon pet godina gospodarstvu vraća u 12 do 15 puta većem iznosu. O kreativnosti i interdisciplinarnom obrazovanju u svijetu u kojem društva napreduju razmjerno njihovom ulaganju u obrazovanje, govorio je najugledniji hrvatski znanstvenik u svijetu, prof. Ivan Đikić, poseban gost konferencije.

Njegovo je predavanje izazvalo iznimnu pozornost sudionika Konferencije, a prof Đikić je govorio o radu svog internacionalnog i multidiscplinarnog tima te o funkcioniranju dvaju znanstvenih Instituta u kojima je angažiran. U Njemačkoj, zemlji kojoj se ne može poreći uspješnost, u 10 je godina, uz redovno velike budžete za znanstvena istraživanja, uloženo još 1,9 milijardi eura samo u znanstvenu izvrsnost. Kompetitivnost i izvrsnost su put koji treba slijediti jer to privlači donacije, stipendije i druge oblike financiranja istraživanja.

Prof. Đikić je naglasio kako bi Hrvatska trebala pokloniti povjerenje i posvetiti daleko veću pozornost svojim uspješnim znanstvenicima koji bi trebali imati odlučujuću riječ i u stvaranju novih zakona koji će regulirati to područje, bez utjecaja politike, različitih interesnih grupacija i izbornih ciklusa.

Na konferenciji koja okuplja niz stručnjaka iz informatičke industrije, bilo je riječi i o nezaustavljivim trendovima koji mijenjaju svakodnevni život, potražnju i navike potrošača, a samim time i način na koji tvrtke, posluju, nude i proširuju svoje proizvode i usluge, poput društvenih mreža, clouda i mobilne tehnologije. O tome je govorio Ivan Maglić, regionalni direktor tvrtke Gartner Adriatic / Calisto.

Na Danu otvorenih integracija predstavljen je novi, izuzetno atraktivan projekt tvrtke Aquis ZEZ - Znanstveni edukativno-zabavni centar koji je već dobio potporu nadležnih ministarstava, Instituta Ruđer Bošković te najave mogućnosti financiranja iz europskih fondova. Takvi su centri u europskim metropolama središta koja okupljaju mlade znanstvenike i privlače nove generacije budućih stručnjaka. Kao i u drugim, već potvrđenim projektima takve vrste u Europi, to je mjesto popularizacije znanosti koje potiče na cjeloživotno učenje i inovativnu upotrebu tehnologija. Među ostalim, ZEZ centar svojim konceptom pokreće nedovoljno iskorištenu poslovnu nišu, znanstveno-kulturni turizam.

I sama prezentacija ZEZ-a doslovno je digla dvoranu na noge i zapalila vatru, jer su promotori znanosti na vrlo zabavan i atraktivan način sudionicima objasnili nekoliko fizikalnih pojava, približivši im kako će znanost izgledati u centru ZEZ.

DEMO SOBA: INFOMATIČKA TEHNOLOGIJA MIJENJA NAČIN NA KOJI ŽIVIMO, STANUJEMO, POSLUJEMO ...

Zaštitni znak Dana otvorenih integracija KING ICT-a svakako je DEMO soba u kojoj je na nov i atraktivan način predstavljen niz zanimljivih informatičkih rješenja KING ICT-a i njegovih partnera.

Sudionici konferencije su tako mogli vidjeti, doživjeti, dotaknuti i isprobati rješenja koja donose brojne uštede u potrošnji energenata i u održavanju nekretnina, a produktivnost u upravljanju nekretninama povećavaju za čak 40 posto. Samo je jedan klik dovoljan kako bi se pokazali ažurni podaci o potrošnji struje, plina, vode kao i podaci o stanju opreme. U trenu se može doznati kako stvari stoje s ugovorima o najmu, koji su zadaci ostali nedovršeni, gdje se pojavilo "izvanredno stane". Za sve to dovoljan je samo web preglednik kojem se može pristupiti putem računala ili bilo kojeg mobilnog pametnog uređaja.

Ispravno projektiran i realiziran koncept pametnog doma donosi velike uštede i komfor stanovanja koji daleko odskače od svega na što smo navikli. Bilo je stvarno zanimljivo upoznati mogućnosti i komfor koji pruža sustav upravljanja pametnim domom te mogućnosti njegove integracije s ostalim sustavima u zgradi.

Kako riješiti izazove pouzdane naplate u internetskoj prodaji? Odgovor je CorvusPay, sustav za procesiranje kartičnih transakcija. Sustav podržava sve kartice poznate i prihvaćene u svijetu - Visa, MasterCard, Maestro, American Express, Diners, JBC, Discover. Funkcionalnost Corvus CPS sustava prikazana je na primjeru integracije sa eKupi web-shopom. Svakoga bi zainteresiralo kako se može efikasno upravljati dokumentima u javnom sektoru, jer to se odražava na svakodnevni život svih nas.

U DEMO sobi moglo se vidjeti kako izgleda uređeno uredsko poslovanje državnih agencija, kako se upravlja poljoprivrednim zemljištima "na nivou kvadratnog metra" te koliko je vremena stvarno potrebno za podnošenje zahtjeva za mirovinom. "Otkriveno" je kako se kontrolirano provodi javna nabava te kako lakše izvaditi građevinsku dozvolu. I to sve on-line!

Planiranje poslovanja i sigurnost mreže u tvrtki dva su različita no "vječna" izazova za koja su u DEMO sobi ponuđena rješenja. Prvo je jedinstveni izvještajni sustav koji omogućuje precizno praćenje izvršenja poslovnog plana, a rukovodstvu omogućuje uvid u trenutnu realizaciju. Sustav poboljšava proces planiranja, omogućuje višedimenzionalne analize i skraćuje vrijeme potrebno za prikupljanje informacija i izradu izvještaja.

Sigurnosne prijetnje IT sustavu moguće je prepoznati prije no što se bilo što dogodi. Moguć je direktan uvid u aktivnosti unutar IT sustava i moguće je provesti učinkovitu istragu na temelju snimljenog mrežnog prometa i zabilježenih sigurnosnih zapisa

A ako djelatnici žele koristiti svoje privatne pametne telefone, tablete ili laptope u poslovnom okruženju, to je lako odobriti jer postoje rješenja da se zadrži razina sigurnosti i kontrole nad poslovnim aplikacijama. Svi će se osjećati bolje.

Zna li vaša mreža prepoznati razliku između važnog prometa poput IP telefonije, web pristupa, online sastanaka i onog "rekreativnog", poput igrica, videa... ?

Sudionici konferencije upoznali su rješenje koje omogućuje analizu i identifikaciju prometa koji generiraju stotine poslovnih i drugih aplikacija, u stvarnom vremenu. Osigurano je ono što je važno - zajamčena propusnost za poslovne aplikacije i potrebe.

Proizvodi i usluge temeljene na satelitskim tehnologijama imaju široku i efikasnu primjenu, u službi su ljudi i njihove sigurnosti. U DEMO sobi pokazana su KING-ova rješenja koja su našla svoju ulogu u ARKOD-u, evidenciji korištenja poljoprivrednog zemljišta na temelju koje se isplaćuju poticaji u poljoprivredi te u HAK-u, gdje omogućuju brzu intervenciju jer se lako mogu locirati raspoloživa vozila za pomoć te jednostavno odabrati optimalna ruta kretanja prilikom intervencije.

Program:

09:00 - 09:30 Otvaranje konferencije
Plamenko Barišić - Predsjednik Uprave, KING ICT
09:30 -10:00 Programiranje za financijsko razdoblje EU 2014. - 2020.
Matija Derk, Pomoćnik ministra, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije
10:00 - 10:35 Investicijska klima za pametan rast u Hrvatskoj
Alan Paić, stručnjak za konkurentnost, Organization for Economic Cooperation and Development
10:50 - 11:25 Trendovi investicija u ICT tehnologije
Ivan Maglić, Regionalni direktor, Gartner Adriatic / Calisto
11:25 - 12:05 Predstavljanje projekta Znanstveni edukativno-zabavni centar
Davor Komerički i Jelena Filipaj, Aquis d.o.o.
12:05 - 12:45 Motivacijsko predavanje: O kreativnosti i interdisciplinarnom obrazovanju
Ivan Đikić, znanstvenik i profesor
14:30 - 14:50 Kuća u kojoj želim živjeti!
Matija Mandić, Direktor sektora tehničke zaštite i pasive, KING ICT
14:50 - 15:10 Sljedećih 5 godina - što očekivati i jesmo li spremni?
Daniel Šimić, Voditelj poslovnih servisa, IBM Hrvatska
15:10 - 15:30 Što je Office 365? - Customer case Mercator, Slovenija
Rok Zemljarič, Solution Sales Professional Productivity & Online, Microsoft
15:45 - 16:05 Use of Hight Resolution Satellite Imagery in Agriculture and Land Administration
Arsim Shillova International Business Consultant, Astrium
16:05 - 16:20 SAP Business Suite Powered by SAP HANA – Delivering Real-Time Business Value
Tomasz Sawczuk, Delivery Manager, CEE Business Analytics and Technology Services, SAP