Naša događanja

11. Dan otvorenih integracija


Koliko ćemo biti konkurentni i atraktivni kao društvo takvu ćemo budućnost zaslužiti. Mi u poslovnoj ICT zajednici tražimo vidljive, mjerljive i brze pomake koji će u fokus staviti interese društva, gospodarstva i građana i u tome smo spremni pomoći, uključiti se, biti dio promjena.

To je tek naglasak iz uvodnog izlaganja predsjednika Uprave KING ICT-a Plamenka Barišića na poslovno-informatičkoj konferenciji KING ICT-a Dan otvorenih integracija koja se održala već po 11. put, ponovno okupivši nekoliko stotina managera i članova uprava uglednih privatnih i javnih tvrtki, utjecajnih gospodarstvenika i stručnjaka, predstavnika javne i državne uprave.

No, prema ljestvici WEF-a, Hrvatska je na 94. mjestu po važnosti ICT sektora u viziji države, dok je poslovno tehnološka paradigma suvremenog svijeta: digitalna transformacija.
Upravo je stoga naziv i tema ovogodišnje KING-ove konferencije VRIJEME VAŽNIH PROMJENA – digitalna (i svaka druga) transformacija. Novoimenovani pomoćnik ministrice uprave za e-Hrvatsku Bernard Gršić naglasio je da već postoje akcijski planovi s kratkim rokovima okrenuti onome što građane i gospodarstvo možda i najviše zanima – daljnja informatizacija javne uprave, jer ona time postaje njihov suvremeni servis. Jesmo li  spremni na kreativnost i nove vrste inovacija u različitim područjima? Što će se događati u vremenu u kojem se mijenjaju usluge i potrošači, ponuda i očekivanja, način upravljanja?

O tome je u svom predavanju Kako postati lider u digitalnoj transformaciji govorio Martin Born, manager u uglednoj međunarodnoj konzultantskoj kući Arthur D. Little, specijaliziranoj za strateški i operativni menadžment.
Svi pričaju o digitalizaciji no nitko nije za to stvarno spreman, konstatirao je među ostalim Martin Born, govoreći o istraživanjima koje je njegova kuća provela među brojnim kompanijama. Zasad je većina kompanija digitalno prilagodljiva, dio ih je digitalno svjestan, manji dio digitalno orijentiran, a tek nekolicina i – fokusirana. Zanimljivo je da se kompanijama kao kritični izazovi pokazuju nedostatak svih potrebnih znanja te kompleksnost procesa, a i u mnogima vlada mišljenje da stvar ipak nije tako hitna.

Za okruglim stolom pod nazivom Digitalna transformacija – il' se skloni ili se pokloni koji je moderirao Miodrag Šajatović,glavni urednik Lidera, okupili su se menadžeri kojima su tržišne i tehnološke promjene svakodnevnica. Irena Langer Breznik, direktorica eKupi naglasila je važnost promišljene strategije i inzistiranja na kvaliteti pri digitalizaciji, a s time se složio i Boris Trupčević, direktor StyriaMedia Grupe Hrvatska. Navodeći da je konzumacija medijskih digitalnih sadržaja u samo petnaestak godina skočila sa tri na 40 posto te da se očekuje da će u slijedećih 15 dosegnuti 80 posto, Trupčević je naglasio kako je bitno uočiti onaj pravi, bitan trend. Što su danas megatrendovi? Sigurno – mobilne platforme, personalizacija svakog korisničkog iskustva, video sadržaji. 
Dimitrije Trbović, predsjednik Uprave AutoZubaka govorio je o pozitivnim iskustvima i ambicijama svoje tvrtke koja je pokrenula vlastitu platformu za servis. No zanimljivo je njegovo mišljenje kako autoindustrija općenito ozbiljno kaska za trendovima komunikacije s kupcima, a kamoli da bi stvarala nova korisnička iskustva što je odlika digitalne ere.  
Boris Bauk, direktor Hewlett Packard Enterprise Hrvatska dao je zanimljiv prikaz kako se mijenjao i sam Hewlett Packard donoseći krupne strateške odluke, od podjele tvrtke na dva dijela do „odlaska“ u cloud, no po svemu sudeći, to je uspješno prilagođavanje novim zahtjevima tržišta i kupaca kojima sada u vrlo kratkom roku mogu isporučiti uslugu ali na nov način, predviđajući zahtjeve i prije no što je netko nešto naručio. 
Tomislav Radoš iz Centra za industrijski razvoj Hrvatske gospodarske komore naglasio je da HGK, koja ima oko 120.000 klijenata i nema drugu perspektivu nego prebaciti 90% svojih aktivnosti online.  

Dr.sc. Dejan Vinković, astrofizičar i ravnatelj Instituta sinergije znanosti i društva održao je zanimljivo predavanje o tome što nam se događa u eri velike količine podataka. Događa nam se – sve; drukčije istražujemo, učimo, spoznajemo jer raspolažemo nevjerojatnim količinama svih mogućih podataka. Problem je u tome što oni sami po sebi ne vrijede mnogo ako nisu povezani u kvalitetnu informaciju koja možete biti temelj kvalitetnom odlučivanju.

DEMO SOBA  

Poseban i uvijek atraktivan dio konferencije je DEMO soba u kojoj se predstavljaju najbolja rješenja i projekti koje je implementirao KING ICT kod svojih klijenata.

Ove godine, prvi put u Hrvatskoj predstavljen je najmoderniji uređaj na svijetu za skeniranje osoba - Provision 2  tvrtke L3. Bilo je moguće uživo pogledati i proučiti način rada na principu Active Milimeter Wave tehnologije. U takvom uređaju rotirajući par predajnika (360°) emitira nisko energetske elektromagnetske valove. Oni se potom odbijaju od tijela osobe koja je u stacionarnom položaju s podignutim rukama. Rotirajući par prijamnika (fizički smješteni na isti pokretni dio kao i par predajnika) prima odbijeni signal temeljem kojega se, u interakciji s ATR softverom, identificira potencijalna prijetnja. Zračenje uređaja je ne-ionizirajuće, gotovo identično onom mobilnih telefona.
Budući da osoba skenirana ovim uređajem stoji u samo jednom položaju tijekom cijelog pregleda, omogućen je veliki protok osoba kroz kontrolnu točku. Naime, trajanje jednog pregleda je svega 6 sekundi, uključivši  ulazak i izlazak osobe iz skenera.
Osim u zračnim lukama, uređaj se može koristiti u svim ustanovama koje zahtijevaju povećanu kontrolu osoba.

KING Geoportal - GIS WEB preglednik nove generacije, omogućava pregled i analizu prostornih informacija iz različitih sustava koje tvrtka ima u svom djelokrugu. Funkcionalnosti poput univerzalne tražilice, 3D preglednika, alata za usporedbu različitih slojeva, alata za pregled promjena podataka kroz vrijeme te usporedbu podataka iz više različitih točaka u vremenu, omogućavaju brzu i kvalitetnu analizu različitih aspekata prostornih informacija.
Geoportal je ujedno i vrlo efikasna platforma za kolaboraciju te brzu i jednostavnu razmjenu prostornih informacija - dijeljenje trenutnog kartografskog pogleda, ucrtanih područja ili oznaka na karti putem e-mail-a, društvenih mreža, QR koda i slično.

Utemeljen na najnovijim tehnologijama (OL3, AngularJS, D3 i sl.), prilagodljivog je dizajna, posebno za mobilne uređaje, na kojima postoji i mogućnost izvanmrežnog rada s kartama (offline). Koliko puta vam Internet veza nije radila baš u trenutku slanja ponude vrlo bitnom korisniku? Ili je aplikacija za obračun plaća „zaspala“ baš na dan isplate? Poslovanje bez prepreka, tako smo nazvali poslovno informatičko rješenje koje prepreke bilježi na temelju prijava, omogućuje njihovo rješavanje i osigurava rukovodstvu informacije za brze reakcije i odluke. Rješenje omogućuje pogled na cjelokupno poslovanje s jednog mjesta, uočava odstupanja, probleme, kvarove i  smetnje. Rješenje je bazirano na KING Service Lifecycle platformi razvijenoj u KING ICT-u.

e-učenje je koncept edukacije uz pomoć informacijskih tehnologija, odnosno sustava za upravljanje e-učenjem. Prednosti e-učenja su edukacija velikog broja zaposlenika/polaznika (100+) u isto vrijeme na različitim lokacijama, vrijeme edukacije prilagođeno radnim obavezama, bez izbivanja s radnog mjesta, ušteda troškova službenih putovanja na edukacije u druge gradove, brza distribucija znanja i jednostavna mogućnost čestih edukacija, jednostavna i brza administracija, mogućnost praćenja i mjerenja aktivnosti na sadržajima i testovima. e-sadržaji omogućuju univerzalni multimedijalni prikaz gradiva, animirane primjere i audio-vizualne interaktivne simulacije čime se postiže bolje razumijevanje i pamćenje gradiva. KING ICT nudi e-učenje uz podršku LMS Mentor 2.0 sustava za upravljanje e-učenjem, koji omogućuje distribuciju digitalnih obrazovnih sadržaja te organizaciju i provedbu učenja i poučavanja putem računala.

Sustav za najavu posjetitelja je rješenje za kontroliranu evidenciju najave posjetitelja i provođenje postupaka odobravanja posjeta unutar tvrtke. Sustav omogućuje iznimnu kontrolu najave posjetitelja, odobravanja posjeta i kontrolu pristupa putem integracije s IMCS sustavom. Evidencija dolaska i odlaska posjetitelja, e-mail notifikacije o najavi posjete, kontrola pristupa određenim zonama, najava grupnih posjeta s generiranjem jedinstvene barkod naljepnice za svakog posjetitelja i automatska eskalacija u slučaju probijanja rokova za odobravanje posjete, samo su neke od prednosti ovog rješenja.

I ove smo godine predstavili napredna integracijska rješenja sustava tehničke zaštite s nizom tehnoloških noviteta – od najnovije generacije mrežnih kamera s cjelovitim integracijskim prikazom i interakcijom sa sustavom protuprovale, kontrole pristupa te evidencije do najave posjetitelja putem nove centralne nadzorne aplikacije - KING Situation Management. Posebno je predstavljena napredna integracija sa sustavom čitanja RFID biometrijskih osobnih i putnih isprava te integracija podataka u centralni sustav nadzora.

Pažnju je privuklo i rješenje tvrtke FireEye kojim je moguće detektirati i blokirati napredne maliciozne prijetnje i aktivnosti, prvenstveno one usmjerene na zero day ranjivosti, čije postojanje i aktivnosti ne mogu otkriti standardne antivirusne metode i alati.

Posjetitelji su mogli upoznati tehnološke novitete u projektiranju i izgradnji podatkovnih centara, između ostaloga brze i fleksibilne sustave za strukturno kabliranje, nadzorni softver koji u realnom vremenu 3D vizualizacijom prikazuje cjelokupnu infrastrukturu podatkovnog centra te principe energetske učinkovitosti podatkovnih centara.

POSLOVNO-TEHNOLOŠKE RADIONICE

Održano je čak 12 poslovno-tehnoloških radionica i na kojima se moglo čuti i naučiti više o novim tehnologijama te sudjelovati u raspravama. Teme radionica pokrile su širok raspon interesa: INSPIRE direktiva; Napredni integracijski koncepti sustava tehničke zaštite; CISCO IWAN - revolucija u povezivanju poslovnica; HPE Synergy – platforma za Hybrid IT; Web aplikacije i kako ih napraviti sigurnima, pouzdanima i raspoloživima, Upravljanje softverskim sustavima na duge staze i još mnogo toga.