Novosti

Mandić oduševio predavanjem na konf. Sigurnost cestovnog prometa


U Zagrebu je pred gotovo stotinu okupljenih održana konferencija „Sigurnost cestovnog prometa“ u organizaciji portala Zaštita. Budući da stalni globalni razvoj tehnologije ne zaobilazi ni sferu prometa, stručni su se predavači složili da se sigurnost cestovnog prometa u nekoliko posljednjih godina poprilično promijenila, a cestovni promet danas uvelike ovisi o visokoj tehnologiji.

Na konferenciji je sudjelovao i Kingov stručnjak i direktor Sektora tehničke zaštite i pasive, Matija Mandić, koji je održao predavanje na temu „Videoanalitika i prometno upravljanje u konceptima pametnih gradova“. Matija je predstavio trendove vezane za primjenu koncepata umjetne inteligencije (AI) i razvoja procesorskih platformi kamera, koje omogućuju izvođenje naprednih analitičkih algoritama temeljenih na tehnologijama dubokog učenja. Primjenu najnovijih tehnoloških trendova, objasnio je kroz praktična iskustva na implementaciji naprednih videoanalitičkih sustava za grad Zagreb: detekcije nepropisnog parkiranja, prepoznavanja registarskih oznaka, klasifikacije prometa, analize prometnog toka, upravljanje prometnom potražnjom…Objasnio je kako AI tehnologije uspješno detektiraju vrlo opasne situacije, koje ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa, poput detekcije korištenja mobilnog telefona u vožnji.

„Samo 2 sekunde pogleda u mobilni telefon za vrijeme vožnje, pri brzini od samo 60km/h, rezultira potpunim sljepilom vozača na putu od 30metara, što može rezultirati nesagledivim posljedicama udara u pješaka ili vozilo koje je ispred vas naglo zakočilo.“ poručio je Matija.

Također, izložio je nekoliko primjera kroz korištenje sigurnosne zaštitne tehnologije u samim vozilima, kroz detekciju korištenja sigurnosnog pojasa, detekciju stanja vozača u vožnji (otvorenost očiju, treptanje, pozicija glave, otvorenost zjenica), kao i u javnom gradskom prijevozu, gdje se npr. kroz nadogradnju tramvaja analitičkim kamerama i radarskim sustavima spojenim na sustav upozoravanja vozača i sustav kočenja, omogućuje pravovremena reakcija na potencijalni incidentni događaj.

„Opravdanost ulaganja u tehnološka rješenja koji povećavaju sigurnost cestovnog prometa je neupitna, posebice ako ista rezultiraju direktnim smanjenjem broja teško stradalih i poginulih osoba. Procjena ukupnih društvenih troškova prometne nesreće s jednom smrtno stradalom osobom, prema International Road Assessment Programme, (iRAP) metodologiji za područje R. Hrvatske, iznosi približno 10.000.000,00 kuna“, rekao je na kraju Matija.

Jedno je sigurno – digitalizacija je nezaustavljiv proces, a faktori koje unosi u sigurnost cestovnog prometa tu su da bi olakšali sudjelovanje u prometu i zaštitili sudionike u istome. Međutim, kada govorimo o gadgetima, koliko su korisni, toliko mogu biti i faktor distrakcije, zato je dobro da nam mobiteli tijekom vožnje ne kradu pogled.