Novosti

Obraćanje Uprava M SAN grupe i KING ICT-a vezano uz medijske napise


Poštovani,

svjedoci smo učestalih negativnih i neistinitih medijskih napisa jednog dnevnog lista na M SAN grupaciju i njene članice M SAN Grupu i KING ICT te pojedine članove Uprava i Nadzornih odbora unutar tih tvrtki. Ovime ne želimo ulaziti u razloge iznošenja neistina niti se želimo baviti stupnjem profesionalnosti bilo koga, već samo želimo javno iznijeti činjenice koje smo već nebrojno puta ponavljali. Napisi vrve netočnim navodima i proizvoljnim konstrukcijama, narušavajući poslovni i profesionalni ugled M SAN Grupe koji smo svi zajedno godinama gradili. 

Djelatnici koji rade na regionalnim tržištima poznaju zapreke na koje nailazimo, a takva iskustva poznata su i drugim hrvatskim tvrtkama koje su investirale na regionalna tržišta. Kako bismo lakše premostili takve probleme i zaštitili investirani kapital, M SAN grupacija angažirala je više različitih konzultantskih, lobističkih i zaštitarskih tvrtki između kojih je i Alia Savjetovanje. Svjetska je praksa da bivši državnici nakon političke karijere vrlo uspješno pružaju takve usluge, koristeći iskustvo i kontakte koje su stekli. Procijenili smo da bi angažman tvrtke Alia Savjetovanje mogao biti koristan za investicije MSAN Grupe na regionalnom tržištu. Nikako nismo mogli predvidjeti što će se kasnije događati s bivšim premijerom Sanaderom niti da ćemo se, zbog sasvim legalno sklopljenog poslovnog ugovora, naći na udaru pogrešnih medijskih zaključaka. 

Potpuno je netočno:

 • da je M SAN Grupa istu studiju platila tri puta i tako Ivi Sanaderu uzvratila ranije "usluge namještanja javnih natječaja"
 • da je KING ICT potpisao 4 ugovora vrijedna 14,2 milijuna kuna s Ministarstvom poljoprivrede bez provedenog javnog natječaja
 • da je KING ICT s Ministarstvom obrazovanja u jednom danu - 30.03.2009. godine, sklopio šest ugovora vrijednih 45.4 milijuna kuna
 • da je KING ICT s javnim subjektima tijekom 2008. i 2009. sklopio 112 ugovora vrijednih oko 610 milijuna kuna
 • da je suosnivač M SAN Grupe d.d. Predrag Matić
 • da je vlasnik tvrtke Damir Krstičević

A što je točno? 

 • Dovoljno je podsjetiti na elementarnu činjenicu – M SAN je distributer, distribucija je veleprodaja tvrtkama u privatnom vlasništvu, a ne državnoj upravi i javnim poduzećima. Toliko o "namještanju javnih natječaja" MSAN-u koji uopće ne posluje s državom.
 • Svi međusobni ugovori Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje sa KING ICT sklopljeni su provodeći neki od postupaka Zakona o javnoj nabavi. Održavanje i nadogradnja ISA sustava ugovorena je pregovaračkim postupkom bez prethodne objave što je u potpunosti sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Zakon predviđa mogućnosti takvog postupka ugovaranja kad samo jedan gospodarski subjekt može kvalitetno izvršiti isporuku, a u slučaju ISA, KING ICT je isključivi vlasnik autorskih prava i razvija sustav još od 2004. godine. Tijekom javnog postupka ugovaranja bilo tko zainteresiran mogao se žaliti ukoliko je uvidio nepravilnosti i tako spriječiti ugovaranje, no to se nije dogodilo.
 • Tendenciozni medijski zaključci o "dobivanju poslova bez natječaja" padaju u vodu i pred činjenicom da su upravo aplikativna rješenja KING ICT-a u informatizaciji sustava plaćanja potpora u poljoprivredi prihvaćena u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, a odnedavno i u Srbiji.
 • Teško je i zamislivo, a kamoli izvedivo toliko "dobivanje poslova bez natječaja".
 • Ministarstvo obrazovanja je 30.03.2009. objavilo sve sklopljene ugovore s KING ICT unatrag godinu dana i to je cijelo "otkriće".
 • Brojka o ugovorima sklopljenim s javnim sektorom je netočna, pojedini se iznosi zbrajaju dvostruko, a ni ne uočava se razlika između okvirnog sporazuma i godišnje realizacije. Konsolidirani prihod tvrtke KING ICT u te je dvije godine premašio 1,2 milijarde kuna. Toga bi se trebali sramiti?
 • Jedini osnivač M SAN Grupe je Stipo Matić.
 • Damir Krstičević je član Nadzornog odbora KING ICT i M SAN Grupe

S kime sve posluje KING ICT? 

KING ICT posluje s telekomunikacijskim sektorom, bankama, osiguravateljskim društvima, trgovinom, proizvodnim i turističkim tvrtkama, javnim poduzećima i državnom upravom. U ukupnoj strukturi prihoda KING ICT -a, javni je sektor u proteklom razdoblju, u pojedinim godinama bio zastupljen 30 do 40 posto. Trebamo li smanjiti udio prihoda iz javnog sektora? Imajući u vidu da većina naših konkurenata 60 do 90 posto svojih prihoda ostvaruje u javnom sektoru, smatramo suprotno - da stalno moramo poboljšavati kvalitetu naše ponude i portfolio proizvoda i usluga prilagođenih javnom sektoru. 

Kako smo pobijedili na natječaju Svjetske banke? 

Navodna žalba našeg partnera Hewlett Packarda baca sjenu na jedan od naših najuspješnijih projekata u 2010. godini, sistem salu za Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o natječaju Svjetske banke na kojem su se natjecali S&T Hrvatska, SPAN, HP i KING ICT. 

KING ICT je pobijedio na natječaju s uvjerljivo najnižom cijenom (bili smo upola jeftiniji od HP-a). Nikada nismo dobili službenu obavijest o žalbi bilo kojeg poslovnog subjekta na taj natječaj ili ugovor. Inače, raduje nas što smo tržišni lider u izgradnji podatkovnih centara s više od 20 izravnih referenci. Naši podatkovni centri prostiru se na 3000 m2 u Hrvatskoj i regiji. 

Na kraju, iznimno nam je žao što se ovakvim medijskim udarima pokušava naštetiti M SAN Grupi i omalovažiti stručnost i svakodnevni, naporan rad više od 1200 djelatnika u distribuciji, sistem integracijama i poljoprivredi. Vodstvo M SAN Grupe učinit će sve da zaštiti profesionalni i radni dignitet svakog djelatnika i vrijednost koju smo stvorili i u potpunosti smo spremni surađivati sa svim istražnim tijelima kako bi se osiguralo poštivanje važećih zakona i propisa. 

Uprava M SAN Grupe i KING ICT-a

(Datum: 3.10. 2011.)