Novosti

Održana konferencija Digital & Tech


U Zagrebu 28. studenog otvoreno je novo izdanje konferencije Hrvatske gospodarske komore Digital & Tech koja okuplja međunarodne sudionike i govornike na temu digitalizacije društva. Središnja tema Digital & Tech konferencije je isprepletenost IT industrije, društva i države i način na koji regulativa potiče ili usporava digitalizaciju. 

Konferenciju je otvorio predsjednik Uprave KING ICT-a i potpredsjednik Udruženja za IT pri HGK Plamenko Barišić koji je istaknuo: „Jedan od naših glavnih ciljeva je definirati, opisati i izmjeriti hrvatsku IT industriju, drugi je da našim tvrtkama otvorimo izvozna tržišta, treći da se pozabavimo ukidanjem administrativnih barijera, a četvrti je ubrzavanje procesa digitalizacije. Izazova je mnogo i bitno nam je da ih adresiramo jer mi smo jedna od najbrže rastućih industrija. Potrebno je napraviti jedinstveni brend hrvatske IT industrije i tako nastupati na svjetskom tržištu.“

Barišić je u svom izlaganju naglasio kako je Hrvatskoj na raspolaganju 2 milijarde kuna iz fondova EU samo za IT sektor, no samo mali dio navedenog iznosa je uistinu povučen. „Tu moramo pojačati napore, a Udruženje želi biti aktivan partner javnom sektoru u informatizaciji gospodarstva“, poručio je Barišić i zaključio kako je potrebno provesti integraciju IT-a s drugim industrijama kako bi cjelokupni proces bio što uspješniji. 

„Bez poslovnih rješenja danas IT tvrtke ne mogu biti konkurentne, ali moramo mijenjati postojeće modele ugovaranja. Klijenti ne znaju što žele pa traže testiranje rješenja i sudjelovanje IT tvrtki u podjeli rizika pri implementaciji novih projekata. Mi trebamo s klijentima zajednički osmišljavati rješenja, ali i imati prava na pogrešku. Moramo biti efikasniji i smanjiti rizik od neuspjeha“, istaknuo je Barišić, uz napomenu da je 70 posto ukupne imovine koja sudjeluje u BDP-u vlasništvu države, a ona BDP-u doprinosi sa samo 15 posto. „Dakle, ovih 30 posto privatnika razmišlja kako unaprijediti poslovanje, ulagati i razvijati se. Država je spora, nema ljudi i kapaciteta te se mora otvoriti privatnom sektoru da se projekti, naročito oni iz EU domene,  što bolje pripreme, a tu nam puno pomaže i HGK“, kazao je Barišić, dodavši da se industrija brzo mijenja, što zahtijeva ogromne investicije, prvenstveno u ljude.

Konferencija Digital & Tech ugostila je brojne predavače i paneliste koji su među ostalim okupljenima predstavili iskustva svojih zemalja u procesu digitalizacije i digitalne transformacije. Teme konferencije su “Što nakon 2020.?”, “Kako potaknuti digitalizaciju gospodarstva?”, “Utjecaj digitalizacije na društvo”, “Čovjek i (ili) stroj?”, “Utjecaj regulative u digitalnom svijetu i IT ili digitalizacija?”