Novosti

Potpisan ugovor za realizaciju projekta e-usluga u BiH


Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave i Adis Pobrić, ovlašteni predstavnik tvrtke KING ICT potpisali su danas u Sarajevu ugovor o realizaciji projekta „Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge“.

Ovo je sedmi projekt iz područja reforme javne uprave čija je realizacija počela u ovoj godini.

„Uvođenje elektronskih servisa i primjena istih olakšat će svakodnevni život građanima i poslovnim subjektima, ali i zaposlenima u javnoj upravi.  Potpuna implementacija projekta dovest će do toga da će građani i pravne osobe moći podnositi elektronski zahtjeve za ostvarivanje usluga koje pruža Institut za mjeriteljstvo BiH, odnosno dodavati elektronske priloge, vršiti elektronsko plaćanje, dobivati termin za realizaciju usluge, dobivati informacije o statusu predmeta, tražene certifikate, rješenja i sl. elektronski“, izjavio je Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave. On je dodao da se usluga za nivo Federacije BiH odnosi na područja premjera i katastra nekretnina (izdavanje kopije plana, prijepis posjedovnog lista i zahtjev za parcelaciju zemljišta) Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

„Na nivou Republike Srpske radi se o elektronskoj usluzi dobivanja digitaliziranog zemljišnoknjižnog uloška. Za nivo Brčko distrikta BiH riječ je o elektronskoj usluzi zapošljavanja u javnoj upravi BD BiH, odnosno usluzi za građane koji se žele prijaviti na natječaj za popunjavanje radnog mjesta u javnoj upravi BD BiH“, rekao je koordinator za reformu javne uprave.

Prema njegovim riječima, implementacijom ovih pilot online usluga građani i poslovni subjekti će imati direktne koristi od projekta, jer će im te usluge biti dostupne u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta, nezavisno o spolu, dobi, obrazovanju i sl. 

Adis Pobrić, ovlašteni predstavnik konzorcija tvrtki KING ICT d.o.o. Sarajevo, Lanaco d.o.o. Banja Luka i Lirex BG Ltd, Sofija, Bugarska  izrazio je zadovoljstvo što je upravo ovaj konzorciji nosioc projekta. „Imamo potrebno iskustvo i reference za ovaj posao jer smo i ranije implementirali slične projekte u BiH i regiji. U suradnji s Uredom koordinatora za reformu javne uprave i samim korisnicima projekta očekujemo uspješnu implementaciju“, rekao je Pobrić.

Korisnici ovog projekta su: Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, Odsjek za održavanje i razvoj sustava elektronskog poslovanja i eVlade, IDDEEA - Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Agencija za informacijsko društvo RS, Sektori za IT pri Generalnim sekretarijatima Vlada FBiH i RS, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Pododjeljenje za informatiku Vlade Brčko distrikta BiH.

Vrijednost projekta iznosi 1.320.930,00 KM s PDV-om, a novac za implementaciju projekta osiguran je iz Fonda za reformu javne uprave. Projekt će biti realiziran u narednih godinu dana.