Novosti

KING ICT u 2017: pregled godine


Trenutni rast globalnog gospodarstva događa se upravo zahvaljujući digitalnoj ekonomiji. Inovacija i digitalizacija poslovanja potiču konkurentnost i rješavaju postojeće strukturne slabosti. S druge strane, modernizacija obrazovanja i uvođenje tehnologija u učionicu stvaraju kvalitetniji obrazovni sustav za sve generacije, promiče digitalnu pismenost, vještine i inkluzivnost.

Naša je misija kao regionalnog sistem integratora dodati vrijednost procesima digitalizacije gospodarstva i pridonijeti koristi društva. Predviđeni rast prihoda od 10 posto u 2017. u odnosu na prošlu godinu, više od 400 zaposlenih i ekspanzija poslovanja, pokazatelji su uspješnosti zacrtanog smjera.

U godini na zalasku realizirali smo niz zahtjevnih projekata i povećali ulaganja u istraživanje i razvoj. Gradimo nove odnose i partnerstva kako bi našim stručnjacima omogućili pristup najnovijim tehnološkim rješenjima.

Svjesni potrebe za povezivanjem obrazovnog sustava s tržištem rada, sudjelovali smo u fakultetskim inicijativama, povezali smo se s fakultetima i drugim obrazovnim institucijama. Ovakav oblik aktivnosti u srži je KING ICT-a i sa sličnim projektima nastavljamo još intenzivnije u 2018. 

NAJZNAČAJNIJI PROJEKTI U 2017. 

Zračna Luka Zagreb 

Na području transporta, KING ICT je sudjelovao u realizaciji dva vrlo značajna projekta. U prostorima novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb implementirali smo cjelokupnu IT infrastrukturu i mrežna rješenja terminala. Uz elektrotehničke radove, implementirali smo sustav klimatizacije, videonadzora i kontrole pristupa.

Zračna luka Dubrovnik 

Na krajnjem jugu Hrvatske, zasjao je novi terminal Zračne luke Dubrovnik s implementiranim automatiziranim sustavom za prihvat prtljage i sustavom za sigurnosni pregled prtljage. Kako bi se osigurao nesmetani protok putnika i prtljage, KING ICT je ugradio najmoderniji sustav za transport i sortiranje. Završetkom ovog projekta, jug Hrvatske i biser Jadrana dobili su dugoočekivanu zračnu luku za 21. stoljeće koja će dodatno potaknuti stalni rast putnika.

JANAF

U kontekstu energetske perspektive Hrvatske, JANAF je izuzetno važan projekt koji se stalno razvija. Trenutno je u tijeku prva faza projekta dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu Terminala Omišalj. Planiraju se izgraditi tri dodatna spremnika s pripadajućom opremom i instalacijama koje će novi sustav povezati s postojećim sustavima Terminala. U sklopu zajednice ponuditelja doprinos projektu dali su i naši stručnjaci provodeći radove nabave, isporuku i ugradnju opreme. Cjelokupna realizacija projekta očekuje se do kraja 2018. godine.

HEP

Do kraja prosinca 2017. KING ICT završava s implementacijom SAP IS-U industrijskog rješenja za HEP Elektru. Riječ je o Customer Relations and Billing modulu koji će informatizirati procese obračuna, izrade računa, naplate računa i poboljšati odnose s kupcima. Ovim CR&B rješenjem modernizira se poslovanje jedinog energetskog subjekta ovlaštenog za pružanje javne usluge opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj. 

Schengenski sustav 

U sve povezanijem digitalnom društvu ne smije se zanemariti koncept (cyber) sigurnosti. Svjesni smo novih izazova i ove godine KING ICT nastavlja s uspješnom realizacijom projekata u aspektu sigurnosti i obrane. U prvom redu tu je implementacija EURODAC sustava za digitalno uzimanje otisaka prstiju azilanata te projekt Nacionalnog Schengenskog informacijskog sustava i Sirene sustava za upravljanje dokumentima. Implementacijom sustava Hrvatska je postala dijelom Schengenskog informacijskog sustava (SIS II) i time napravila jedan od ključnih koraka prema ulasku u jedinstveni prostor Schengena. 

Industrija 

Ključna komponenta modernog gospodarstva je digitalizacija poslovanja. Za Erste Group Card Processor implementirali smo i konfigurirali nove EMC podatkovne sustave, za Roche smo implementirali sustav tehničke zaštite koji uključuje videonadzor, kontrolu pristupa, sustav upravljanja ključevima, upravljanje posjetiteljima, protuprovalni sustav, sustav nadzora okoline, mrežni portafonski sustav te centralni nadzorni sustav, koji integrira sve navedene sustave u jedinstveni sustav nadzora i upravljanja. Za Dalekovod implementirali smo sustave za praćenje procesa prodaje (CRM) i sustave za transparentno automatizirano izvještavanje.

PAMETNA UČIONICA PO MJERI UČENIKA

Modernizacija obrazovanja, u prvom redu digitalizacija, jedan je od glavnih preduvjeta društvenog napretka. Koncept digitalne zrelosti škola ukazuje na sve veću važnost tehnologije u obrazovanju, a primjena i implementacija ICT-a u školama planira se nacionalnoj razini. U okviru koncepta e-Škola sudjeluje i KING ICT implementacijom modernih učionica po mjeri učenika, ali i profesora. Koncept smo predstavili na ovogodišnjoj CARNetovoj korisničkoj konferenciji – CUC 2017 gdje smo održali osam radionica s ciljem informiranja profesora o  mogućnostima pametne učionice u sklopu projekta e-Škola. Naša hardverska i softverska rješenja učinili smo dijelom klasične učionice; standardne ploče zamijenili smo pametnim pločama, a učeničke bilježnice tabletima. 

Cilj KING-ove moderne učionice je stvaranje kolaborativne okoline koja potiče kreativnost, razmišljanje i poboljšava digitalne kompetencije. Intuitivnost i jednostavnost korištenja naših softverskih rješenja pravi je pokazatelj kako učenje može biti zanimljivo i zabavno. 

VELIKI USPJEH NAŠE NOVE KONFERENCIJE CHANGE 

Softver je postao gorivo nove digitalne ekonomije, a developeri su postali članovi društva koji uvode inovaciju. Promjena je vidljiva na ovogodišnjem drugom izdanju naše softverske konferencije Change koja je okupila više od 400 stručnjaka iz IT svijeta. Međunarodni predavači, 27 predavanja i rasprodana konferencija potvrdili su ulogu Changea kao događanja koje spaja članove IT industrije iz različitih sektora, nevezano za njihovu ulogu, programski jezik ili tvrtku. Ovogodišnji Change se orijentirao na mikroservise, cloud, umjetnu inteligenciju i strojno učenje, a otvaranje trećeg tracka pokazalo se punim pogotkom zahvaljujući predavačima koji dolaze redom iz Googlea, Oraclea, Paypala i Microsofta. 

Potaknuti uspjehom drugog Changea, u 2018. pokrećemo novi projekt koji će okupiti mlade talentirane developere željne izazova. Riječ je o hackathonu Change Code– natjecanju razvojnih programera koji u 24 sata imaju zadatak razviti određenu aplikaciju. Change Code će biti namijenjen svim studentima hrvatskih sveučilišta i veleučilišta.   

ODGOVORNOST PREMA ZAJEDNICI

U 2017. osim donacijskih projekata u širem spektru, uspostavili smo partnerske odnose s nizom udruga i obrazovnih institucija te sudjelovali u organizaciji događanja koji potiču inkluzivnost u društvu. 

Iskustvo zlata vrijedi

Jedan od takvih projekata je 'Iskustvo zlata vrijedi' . Projekt spaja poslodavce sa studentima slabijeg materijalnog statusa i sa studentima s nekim oblikom invaliditeta s ciljem omogućavanja prakse kod poslodavca, kako bi im se olakšalo daljnje zapošljavanje u budućnosti. Za KING ICT je sudjelovanje u ovom projektu od posebne važnosti jer želimo potaknuti zapošljavanje osoba s invaliditetom i podići svijest o izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

Suradnja s fakultetima 

U 2017. jačamo suradnju sa studentskim udrugama i fakultetima. Naši stručnjaci su održali niz gostujućih predavanja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, VERN-u i brojnim drugima. Podržali smo događanja poput Znanstvenog piknika u organizaciji Udruge profesor Baltazar, CARNeta i Instituta Ruđer Bošković, sudjelovali smo na Tjednu Karijera na FOI-u i Job Fairu na FER-u. Otvorili smo vrata i organizirali studentske i učeničke posjete KING ICT-a u Buzinu, gdje su posjetitelji imali priliku upoznati sve naše sektore. 

Potičemo mlade i talentirane ljude, hrabrimo ih u njihovim nastojanjima da se razvijaju i usmjeravaju prema onome što vole. U suradnji s TVZ-om organizirali smo Code Challenge 2017 - natjecanje u rješavanju manjih problemskih zadataka u ograničenom vremenu u popularnim programskim jezicima. Također, sponzorirali smo put mladih robotičara Ivana i Lucije Janjić poznatijih kao Cro Twins u Japan, gdje su na svjetskom natjecanju u robotici ostvarili izvrstan rezultat u kategoriji programiranja robota za spašavanje unesrećenih osoba. 

U 2017. osvojili smo oznaku 'Izvorno hrvatsko' za HRplus, i niz nagrada u Bosni i Hercegovini. Više o projektima pogledajte ovdje.

U 20. godinu poslovanja ulazimo na najbolji način

Godina pred nama od izuzetne je važnosti za KING ICT. U 2018. KING ICT obilježava 20 godina poslovanja. U taj jubilej ulazimo kao tvrtka koja neprestano raste, zapošljava mlade talentirane stručnjake, stvara inovacije i realizira velike projekte.