Novosti

Rješenja za liberalizirano energetsko tržište


Veliki i kompleksan projekt za najvećeg opskrbljivača toplinskom energijom

Tvrtka KING ICT implementirala je rješenje SAP IS-U u slovenskoj tvrtki Energetika Ljubljana. KING ICT je izveo ovu implementaciju u sklopu opsežnog projekta implementacije cjelokupnog rješenja koje sadrži SAP IS-U i SAP CRM. 

Energetika Ljubljana jedno je od poduzeća Javnog holdinga Ljubljana i trenutno je najveći opskrbljivač toplinskom energijom u Sloveniji i jedan od većih opskrbljivača zemnim plinom. Ulazak novih opskrbljivača na tržište, doveo je do potrebe za novim poslovnim procesima, a naročito za komunikacijom između distributera i tvrtki koje se bave samo opskrbom plinom. Implementirano rješenje u potpunosti podržava sve procese nužne za savršeno funkcioniranje ovako formiranog tržišta. 

Cjelokupno implementirano rješenje donijelo je brojne koristi u kompleksnom poslovanju tvrtke. Ono je  podrška nizu procesa - upravljanju odnosima s kupcima, ugovaranju, upravljanju uređajima i očitanjima te obračunu i fakturiranju troškova distribucije i potrošnje plina, toplinske energije i usluga održavanja toplinskih stanica.  

Implementacija SAP IS-U rješenja u tvrtki Energetika Ljubljana trajala je godinu dana, a KING ICT je ovaj dio posla izveo u sklopu opsežnog i kompleksnog projekta, kao dio konzorcijskog tima. U projektu implementacije rješenja SAP IS-U i SAP CRM, KING ICT je bio zadužen za implementaciju procesa upravljanja uređajima i očitanjima, obračuna i fakturiranja te cjelokupnu migraciju podataka. 

Što je Energetika Ljubljana dobila s KING-ovim rješenjem?

  • Implementirani procesi povezani su s procesima već postojećeg SAP ERP rješenja, što je dovelo do veće integracije i učinkovitijeg poslovanja
  • Zahvaljujući uniformiranju i pojednostavljivanju procesa, olakšano je izvještavanje a time i  donošenje brzih i relevantnih poslovnih odluka.
  • Proces obračuna postao je jednostavniji jer je više različitih aplikacija za obračun zamijenjeno jednom 

Što su dobili korisnici usluga?  

I krajnji korisnici, potrošači, osjetit će pogodnosti novog rješenja. Primjerice, ukoliko potrošač ima više brojila, više neće dobivati nekoliko računa već će svi troškovi biti obračunati na jednom računu. 

Izjava Plamenka Barišića, Predsjednika Uprave - KING ICT:Nakon niza kompleksnih implementacija SAP rješenja, ovim projektom potvrđujemo svoj fokus i na energetski sektor. Naime, suradnja s tvrtkom Energetika Ljubljana već je druga suradnja KING ICT-a s energetskim tvrtkama u regiji. Prva, koju upravo završavamo, implementacija je SAP ERP rješenja i rješenja za upravljanje dokumentima (DMS) u makedonskoj tvrtki MEPSO, operatoru prijenosnog sustava električne energije. Ponosni smo na projekte realizirane za tvrtke u regiji, čime se potvrđuje naša namjera da se pozicioniramo kao regionalna tvrtka. Također, projekt u Energetici Ljubljana primjer je vrlo uspješne suradnje KING ICT-a sa slovenskim i slovačkim partnerima.