Novosti

Međunarodna nagrada KING ICT-u


Na Regionalnom forumu Europe za socijalnu sigurnost održanom u Stockholmu od 18. do 20. travnja 2016., rješenje KING ICT-a Elektronički zapisi (ERPS) za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uvršteno je u nagrađene projekte prema izboru neovisne međunarodne komisije.

Forum Europe za socijalnu sigurnost održava se u organizaciji Međunarodnog udruženja socijalnih osiguranja (The International Social Security Association, ISSA). Fokus Foruma su ključne inovacije u sustavima socijalnog osiguranja i dobra praksa koja dokazuje posvećenost europskih ustanova za socijalnu sigurnost izvrsnosti u svome radu. Ovo je događanje ključna platforma za razmjenu informacija, analizu stanja i upravljanja socijalnom sigurnošću u Europi.

Dodjela nagrada i priznanja za dobru praksu ostvarenu u trogodišnjem ciklusu, glavni je događaj Foruma. Ove godine, za nagradu za novo i inovativno rješenje u području socijalne sigurnosti aplicirao je 71 projekt iz 27 organizacija u 19 zemalja. Glavnu nagradu dobio je irski Odjel socijalne zaštite za projekt integracije sustava socijalne skrbi i službe za zapošljavanje. Rješenje Elektronički zapisi za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje jedan je od 12 projekata nagrađenih priznanjem s posebnom pohvalom.

Što je ERPS?

Evidencija o radno-pravnom statusu ili ERPS je rješenje koje omoguće korisnicima da elektroničkim putem zatraže i dobiju potvrdu o radno pravnom statusu u obliku elektroničkog zapisa, odnosno digitalno potpisanog PDF dokumenta kojeg je moguće ispisati te mu naknadno provjeriti vjerodostojnost putem javnog internetskog pristupa. Sustav je realiziran kao nadogradnja već postojećeg sustava za elektroničko upravljanje dokumentima, kojeg je također za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje realizirao KING ICT.

Elektronički zapis, kao jedna od novih funkcionalnosti sustava za upravljanje dokumentima, realiziran je u skladu s važećom zakonskom regulativom o elektroničkom dokumentu i Uredbom o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu.

Jedan od ključnih zahtjeva projekta bilo je objedinjavanje više tehničko-poslovnih komponenti (ESUD, web stranice Zavoda i baza aktivnih osiguranika) koje se već koriste u Zavodu u jedan poslovni proces, odnosno u jednu uslugu.

Rješenje predstavlja jedan od važnih koraka ka modernizaciji rada HZMO-a, čime se bitno pojednostavljuju administrativne procedure i ubrzavaju procesi, u korist krajnjih korisnika usluga Zavoda. Značaj i prednosti nagrađenog rješenja prepoznala je i komisija Međunarodnog udruženja socijalnih osiguranja.

Projekt implementacije Elektroničkog zapisa KING ICT je realizirao u suradnji s tvrtkom Aktivis, članicom grupe specijaliziranom za DMS rješenja.

Više o nagradama pogledajte na: International Social Security Association