Održana Change konferencija 2018

Na trećem i dosad najvećem izdanju konferencije Change Con ponovno se okupilo više od 400 IT stručnjaka koji su kroz cjelodnevni program međusobno dijelili svoja znanja i iskustvo.

U uvodnom dijelu konferencije agile stručnjak Juan Castillo (Impraise) je svoje višegodišnje iskustvo pretvorio u zanimljivo predavanje o važnosti poštovanja te naglasio da su međuljudski odnosi ključan aspekt svake organizacije. Marrianne Worthington (Work Warrior), je u dinamičnih 45 minuta predavanja istaknula važnost straha koji nas sprječava u realizaciji naših želja, ideja i potreba.

Developerski aspekt konferencije ujedno je bio najbogatiji, a to potvrđuju imena poput Deepu K Sasidharana (Xebia Labs) koji je uživo pokazao kako se radi s JHipserom, Viktora Farčića (Cloudbees) kroz „hands-on“ demo kako realizirati continuous deployment na Kubernetes, Ivana Brozovića (Bornfight), Muriela Kamganga (AG04) koji je demonstrirao mogućnosti perzistiranja podataka s mobilnih uređaja na Realm, Marka Loherta (Ekobit) s demonstracijom mogućnosti Q# jezika za kvantna računala te brojni drugi. Uz 29 predavača, po prvi put Change uvodi i radionice koje su održali Dalibor Margotić (KING ICT) i Andrej Mlinarević (Prototype).

Ovogodišnji Change je otvorio i pitanje regulacije i zaštite autorskih prava u Europskoj uniji. Leina Meštrović, osnivačica udruge Digital Demokroacija, upozorila je na alarmantnu reformu zaštite autorskih prava unutar Europske unije koja bi međuostalim mogla dovesti do zabrane popularnih memeova koji nas godinama nasmijavaju. Konferenciju je zatvorio poznati tester Michael Bolton koji je na živopisan način i uz veliko zanimanje publike pred prepunom dvoranom prikazao zašto je u razvojnom ciklusu testiranje izuzetno bitno. Bolton je u sklopu Changea održao trodnevnu radionicu ‘Rapid Software Testing’ u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Više o konferenciji saznajte na službenim stranicama.