Dan otvorenih integracija 2018

Poslovno – informatička konferencija KING ICT-a održana je 13. put pod nazivom Ideje koje nas povezuju. Na konferenciji smo analizirali dosadašnje rezultate Digitalne agende za Europu, kao i rezultate istraživanja o digitalizaciji hrvatskih kompanija te smo istraživali kako proces informatizacije školstva utječe na digitalnu transformaciju društva. Konferencije je održana 22. ožujka 2018 godine u hotelu Antunović.

O procesima digitalizacije u Hrvatskoj najbolje ukazuje DESI indeks čije je najnovije podatke ekskluzivno predstavila politička analitičarka DG CONNECT-a Europske komisije Irina Orssich. Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore predstavio je veliko istraživanje, koje je provela HGK, na 770 hrvatskih tvrtki o stupnju digitalizacije hrvatskih tvrtki. Uzorak je baziran na strukturi hrvatske ekonomije, a potom su rezultati uspoređeni s DESI indeksom.

Kroz svoje izlaganje Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica projekta e-Škole predstavila je projekt koji je proglašen jednim od najboljih edukacijskih projekata na svijetu.  U pilot projekt uključena je 101 osnovna škola, 50 srednjih škola, 7000 nastavnika i 23 000 učenika, a cilj projekta nije prisilna digitalizacija nastave već omogućavanje novih načina učenja koji će profesorima i učenicima biti dostupni.

Za okruglim stolom pod nazivom “Digitalizacija: strategija stvarnosti” okupila se elita hrvatske financijske industrije, predsjednik Uprave Croatia osiguranja Damir Vanđelić, član Uprave PBZ-a Draženko Kopljar, renomirani stručnjak za digitalizaciju industrije Nedjeljko Štefanić, profesor na FSB-u te senior manager konzultantske kuće Horwath HTL Andrej Šimatić. Uz moderatora Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera, razgovaralo se o sadašnjem trenutku digitalizacije u svojim područjima te planovima u sljedeće tri godine.

O želji koja vodi k odluci koja pak vodi prema cilju i o svemu što se na tom putu pojavljuje, govorio je istraživač, fotograf i pustolov Davor Rostuhar, pretpremijerno predstavivši svoj zadnji veliki projekt Polarni san koji je odjeknuo u hrvatskoj i međunarodnoj javnosti. U svom motivacijskom predavanju Rostuhar je objasnio da sve ipak proizlazi iz ideje, kad se pojave obrisi onoga što želimo postići i što nas pogoni prema naprijed. Upravo ga je takav pristup prema realizaciji zacrtane ideje pretvorio u prvog Hrvata koji je osvojio Južni Pol.

Saznajte više o konferenciji na službenim stranicama