Dan otvorenih integracija 2019

Na 14. izdanju poslovno-tehnološke konferencije Dan otvorenih integracija razmatrali smo kako u Hrvatskoj iskoristiti benefite transformacije i realizirati model suradnje znanstvenog, industrijskog i državnog sektora. Digitalizacija nudi brojne prilike, ali i izazove te kako premostiti podjele koje nova era donosi i uspješno provesti transformaciju saznajte. Konferencija je održana  22. ožujka 2019. u Zagrebu pod nazivom Na prekretnici digitalne civilizacije.

Partner svjetske konzultantske tvrtke Artur D Little kroz svoje izlaganje ukazao je da se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža, višestruko brža od aktualne četvrte generacije. Razvoj 5G mreže pomoći će automatizaciji poslova, digitalizaciji kampusa i razvoju predvidive analitike. Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Bank Hrvatska upozorava da hrvatsko gospodarstvo raste sporije u odnosu na europski istok. Stojić napominje da Hrvatska trenutno raspolaže s 300 milijuna eura za investicije i tehnologije u sklopu europskih fondova za poticanje startupova, provođenje obrazovne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja.

Prof. dr. sc. Darko Chudy iz KB Dubrave i prof. dr. sc. Bojan Jerbić s FSB-a publici otkrili su detalje o suradnji na robotu RONNA koja je doživjela svoju 4. generaciju. Na izradi robota RONNA sudjelovali su inženjeri, dizajneri, doktori, riječ je o projektu koji ukazuje što sve jedna takva sinergija može postići. Andro Galinović, predsjednik ISACA Croatia Chapter ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla uzrokovati organizacijama. Zaključuje da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo.

Sudionici okruglog stola ‘Digitalizacija poslovanja – izazovi i kako ih prepoznati?’ pod moderatorskom palicom direktora Gartner Adriatic/Calisto Ivana Maglića složili su se da je digitalizacija proces koji traje. Na okruglom stolu sudjelovali su Eugen Paić – Karega, član uprave Zagrebačke banke, Tihomir Šibalić, direktor tvrtke Enna Infosense te Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Saznajte više o konferenciji na službenim stranicama.