Daria Dragčević na konferenciji Dani IPP-a 2019.

U Splitu je održana 11. konferencija „Dani nacionalne infrastrukture prostornih podataka“ koju je organizirala Državna geodetska uprava u suradnji s Hrvatskim hidrografskim institutom.

Na dvodnevnoj konferenciji održale su se brojne radionice i okrugli stol te se govorilo o temama vezanim za infrastrukturu prostornih podataka; od otvorenosti podataka, tehnologija prikupljanja određenih podataka do edukacije i izgradnje kapaciteta.

Okupilo se 200 sudionika iz javnog, privatnog i akademskog sektora, a sudjelovala je i naša Daria Dragčević koja je s gospodinom Mladenom Majcenom iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju održala predavanje na temu „ARKOD podaci i ispunjenje NIPP/INSPIRE obveza“.

Daria je prezentirala proces i rezultate uspostave javnih usluga pregleda i preuzimanja prostornih podataka u domeni ARKOD sustava za evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta. Projekt je za Agenciju za plaćanja implementirao KING ICT. Kroz prezentaciju je upoznala kolege s provedenim postupcima i izazovima koje je trebalo riješiti kako logistički tijekom pripreme podataka (APPRRR), tako i operativno na tehničkoj razini (King ICT) prilikom implementacije navedenih usluga.

Zahvaljujući uspješnim rezultatima implementacije, Agencija je ispunila svoje obveze prema NIPP-u i INSPIRE direktivi te javnosti omogućila pristup podacima APPRRR-a. U planu je nastavak započetih aktivnosti kojima će se popis dostupnih usluga proširiti na ostale prostorne podatke koji se produciraju unutar Agencije.