KING ICT @ SIGG: 112-SFERA i prijenos video signala preko bežične 5G infrastrukture

Na konferenciji “Civilna zaštita i sigurnost gradova” (SIGG), koja se održava 7. i 8.4. u Dubrovniku, stručnjaci iz KING ICT-a predstavili su najnovija tehnološka dostignuća u dijelu naprednog video analitičkog procesiranja i prijenosa video signala u realnom vremenu preko 5G infrastrukture, kao i napredno softversko rješenje za upravljanje hitnim događajima za sustav 112- SFERA.

Kroz vrlo interesantnu prezentaciju, KING ICT-ov voditelj operacija istraživanja i inovacija, Dražen Pavlić, predstavio je Kingovo programsko rješenje SFERA. Rješenje služi kao podrška operaterima Službe za sustav 112 osiguravajući brži i kvalitetniji rad te veliku efikasnost obrade incidentnih događaja. Samo rješenje unaprijedilo je funkcioniranje službe ključne u pomaganju građanima u hitnim situacijama.

Dražen je napomenuo da sustav koristi verificirane snimače poziva kako bi se osigurala potrebna zaštićenost i sigurnost podataka o pozivu. Uz prikaz broja i naziva pozivatelja, sustav omogućuje višestruke manipulacije pozivom, a svi relevantni podaci o pozivu i postupanju operatera snimaju se u bazu podataka. Omogućena je i izrada izvješća po odabranim kriterijima te mogućnost pretraživanja – također prema proizvoljno izabranim kriterijima – što uvelike doprinosi transparentnosti rada službe.

„Zbog prirode funkcioniranja Službe 112 kroz cjelokupni proces, od zaprimanja poziva i njegove obrade, do alarmiranja odgovarajuće hitne službe, ne ostaje prostora za pogreške niti sporost. Stoga je izuzetno važno da sustav koji koriste operatori službe 112 bude pouzdan, brz, jednostavan za korištenje te da omogućava korištenje svih mogućih funkcionalnosti neophodnih za besprijekorno obavljanje posla“, zaključio je Dražen u svojoj prezentaciji.

U praktičnom dijelu konferencije, stručnjaci iz KING ICT-a predstavili su video analitički sustav nepropisnog parkiranja i zaustavljanja, koji u potpunosti autonomno detektira vozila u zoni nepropisnog zaustavljanja te se, kroz programsko rješenje koje je rezultat vlastitog razvoja, automatizirano procesiraju vozila u prekršaju. Potom se priprema izvještaj Prometnim redarima za potrebe kreiranja prekršajnih naloga sustava Prometnog redarstva.

„Posebna značajka prezentiranog rješenja je veliko rasterećenje operatera sustava Prometnog redarstva kroz automatizirano procesiranje analitičkih događaja u samoj pokretnoj kameri, korištenjem najnovijih analitičkih tehnologija temeljenih na umjetnoj inteligenciji i dubokim konvolucijskim mrežama (Deep Learning). Predmetne analitičke tehnologije omogućuju automatizirano prepoznavanje vozila u širokom području nadzora pokretne kamere, vremenski analiziraju vrijeme zadržavanja u zoni zabranjenog zaustavljanja te omogućuju automatizirano izuzimanje slika vozila u prekršaju i automatsko prepoznavanje registarskih oznaka kako bi se osigurali podaci za provjeru vlasnika vozila s ciljem kreiranja prekršajnog naloga“, objasnio je naš direktor sektora tehničke zaštite i pasive, Matija Mandić.

Poseban interes posjetitelja izazvala je demo prezentacija transmisije visoko rezolucijskog video signala preko bežične 5G infrastrukture. Sudionici konferencije tako su dobili priliku po prvi puta u praksi vidjeti kako funkcionira video analitički sustav video nadzora koji je spojen putem 5G komunikacijske infrastrukture.

Naš stručnjak za mrežne tehnologije, Dino Leko, objasnio je benefite korištenja transmisijskih tehnologija 5. generacije, izuzetno visoke propusnosti komunikacijskog kanala uz vrlo nisku latenciju te sinergije s IoT tehnologijama u mrežama nove generacije.