KING ICT podržao inicijativu austrijskog veleposlanstva za bolje strukovno obrazovanje

Tvrtka KING ICT podržala je inicijativu trgovinskog odjela austrijskog veleposlanstvaNastavnici u poduzeća“ kojoj je cilj što više nastavnika iz strukovnih škola omogućiti praksu u tvrtkama koje se bave aktivnostima vezanim za njihovu struku. Na taj način radi se na poboljšanju strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Ideja projekta je pružiti konkretan uvid u poslove koji će jednog dana na tržištu rada susresti učenike i omogućiti profesorima da stečena znanja iskoriste u učionicama, približavajući učenicama gradivo koristeći konkretne primjere.

U sklopu potpore projektu, KING ICT odazvao se pozivu za provođenje prakse za jednog nastavnika / profesora kojem će približiti prirodu poslova koje djelatnici unutar tvrtke obavljaju. Tako je tvrtka u svojim prostorima ugostila Romanu Bogut, informatičku stručnjakinju i profesoricu koja u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu predaje predmet „Računalne mreže i sigurnost informacijskih sustava“.

DAN U KING ICT-U
U tvrtki KING ICT organiziran je dan u kojem su tamošnji stručnjaci profesorici Bogut praktičnim primjerima približili teme iz svog područja rada – tehnička iskustva, najvažniji tehnološki partneri, izazovi na koje nailaze na projektima, dodatne edukacije dostupne za učenje te vještine i sposobnosti koje bi učenici u srednjoj školi trebali steći.

Tako su se Kingovi stručnjaci dotaknuli tema poput fizičke zaštite podataka, UPS-a, zaštite od virusa, sigurnosti podataka, razine prava korisnika, kriptiranja, backupa podataka, analize mrežnog prometa, dnevničkih zapisa, sigurnosti u bežičnoj mreži…

„Jako mi je drago što sam imala mogućnost doći u KING ICT i iz prve ruke čuti stvari koje inače čitam u priručnicima ili na internetu. Najviše me zanimala sigurnost informacijskih sustava ili mreža gdje su mi stručnjaci iz Kinga objasnili kako to konkretno izgleda u njihovom poslu i prema klijentima s kojima rade“, kazala je profesorica Bogut.

Veleposlanstvo Austrije ovaj projekt provodi u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, HOK, Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom, Švicarskim veleposlanstvom u RH, Švicarsko-hrvatsko gospodarskom udrugom te Zakladom Znanje na djelu.

„Ovo je druga godina zaredom kako provodimo inicijativu „Nastavnici u poduzeća“. Prijavilo se gotovo 400 nastavnika iz cijele Hrvatske, dosta njih i iz IT struke. Zato nam je drago što jedno veliko ime kao što je KING ICT podržava našu inicijativu. Nastavnici koji su dosad sudjelovali iskazali su zadovoljstvo provedbom i veseli ih čuti informacije o traženim kompetencijama za buduće IT djelatnike, koji su sada u školskim klupama.“, zaključila je Iva Ratko iz trgovinskog odjela austrijskog veleposlanstva.

Iz KING ICT-a poručuju kako ih veseli što su dobili poziv da se uključe u ovu inicijativu i ugoste profesoricu Bogut.

„Profesori imaju jedan od najvažnijih poslova na svijetu – oblikovanje mladih umova – zato su naši stručnjaci rado svojim praktičnim primjerima ponudili odgovore na tražena pitanja i pojasnili kako posao funkcionira u stvarnim situacijama. Potreba za djelatnicima u ICT-u raste i sigurni smo da se sve više mladih odlučuje za karijeru upravo u toj branši. Zato nam je drago da su profesorica Bogut i začetnici projekta prepoznali KING ICT kao tvrtku koja prosvjetnim radnicima može pomoći u unaprjeđenju nastavnih sadržaja.“, poručuju iz KING ICT-a.