Tehnologija videoanalitike za napredne pametne gradove @ Sigurnost cestovnog prometa

KING ICT-ov direktor Sektora tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rješenja, Matija Mandić, sudjelovao je na konferenciji Sigurnost cestovnog prometa, koja se održala 7.6.2022. u hotelu Westin u Zagrebu. Matija je održao predavanje na temu „Videoanalitika i prometno upravljanje u konceptima pametnih gradova“.

SUSTAV PROMETA U GRADOVIMA
Matija je u uvodu predavanja naglasio da se sustav prometa u gradovima mora analizirati sveobuhvatno, uzimajući u obzir sve sustave i koncepte koji utječu na prometne tokove i sigurnost cestovnog prometa. Posebno se osvrnuo na inovativna rješenja zaštite pješaka kroz realizaciju 3D zebri i interaktivne svjetlosne signalizacije. Istaknuo je potrebu kreiranja zaštićenih biciklističkih trasa s ciljem povećanja sigurnosti kretanja. Također je naglasio važnost motiviranja građana kroz korištenja svih raspoloživih oblika javnog gradskog prijevoza čime bi se značajno smanjilo prometno opterećenje u vršnim satima. Pored toga, osvrnuo se i na važnost reguliranja brzine prometa u gradovima i povećanja samog protoka prometa. Naime, isti u značajnoj mjeri utječe na razinu zagađenja zraka i bukom, budući da manja brzina vozila i veća protočnost rezultiraju manjom emisijom štetnih plinova i manjom razinom buke.

TEHNOLOGIJA VIDEO ANALITIKE U PROMETU
U drugom dijelu predavanja, Matija se osvrnuo na važnost korištenja videoanalitičke tehnologije. U interakciji s adaptivnim sustavom upravljanja prometom, ona može polučiti značajne rezultate u dijelu praćenja prometnog opterećenja u prometnoj mreži grada, kao i povećanje protočnosti vozila. Tu je posebno naglasio interakciju sa sustavima javnog gradskog prijevoza (JGP) kroz prioritizaciju posebno opterećenih trasa. To bi osiguralo poštivanje reda vožnje i pružilo najbolju moguću razinu usluge građanima, koji u svakom trenutku mogu pratiti poziciju vozila JGP-a i očekivano vrijeme dolaska na stanicu. Video analitička tehnologija u autobusima i tramvajima omogućuje brojanje putnika u realnom vremenu te značajno pomaže osoblju stvarni uvid u opterećenje prometnih trasa.

KING ICT-OVO RJEŠENJE
„Korištenje videoanalitičkih kamera za detekciju nepropisnog parkiranja i zaustavljanja u značajnoj mjeri utječe na uvođenje reda u promet u mirovanju jer učinkovito sankcionira vozila koja se parkiraju na zelenim površinama, nogostupima i zonama zabranjenog zaustavljanja“, objasnio je Matija. Kroz izlaganje je predstavio rješenje, koje je KING ICT razvio i uspješno implementirao u velikom broju gradova. Rješenje omogućuje potpuno automatiziranu detekciju vozila u prekršaju, prepoznavanje registarske oznake, detekciju ulice i kućnog broja pozicije nepropisnog zaustavljanja te kroz provjeru vlasnika vozila, kreiranje i slanje prekršajnog naloga.

U završnom dijelu predavanja, Matija je objasnio primjenu analitičkih tehnologija koje omogućuju efikasno detekciranje vožnje bez korištenja sigurnosnog pojasa, kao i korištenje mobilnog telefona u vožnji, što može biti izuzetno opasno. Naime kratki pogled prema mobilnom telefonu od 2 sekunde pri brzini 60km/h rezultira potpunim gubitkom percepcije okoline 30m.

AUTOMATSKI SUSTAV DETEKCIJE INCIDENATA NA AUTOCESTAMA – KOJI MOGU SPASITI ŽIVOTE
Za kraj je prezentirao projekt na kojem sudjeluje KING ICT na projektu automatskog sustava detekcije incidenata na autocestama HAC-a, koji je trenutno jedan od najvećih projekata takve vrste u Europi. „Napredne analitičke kamere za detekciju incidenata u tunelu, pored standardnih analitičkih mogućnosti, imaju: detekcije krivog smjera, sporog vozila, zaustavljenog vozila, pojave pješaka u tunelu…, i naprednu mogućnost detekcije pojave dima i otvorenog plamena u vrlo ranoj fazi gorenja, što može spasiti ljudski život – jer u tunelima je svaka sekunda detekcije dragocjena za osiguravanje pravovremene intervencije“, naglasio je Matija.