U Opatiji Predstavljen Kingov FED – Fusion Edge Device

U Opatiji se od 28. do 30. rujna održavala 15., jubilarna konferencija „Hrvatski dani sigurnosti” na kojoj su sudjelovali i stručnjaci iz KING ICT-a.

Matija Mandić, KING ICT-ov direktor Sektora tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rješenja, održao je predavanje na temu „Koncepti visoke dostupnosti i kibernetičke sigurnosti sustava tehničke zaštite“.

Predstavio je i pobliže objasnio sigurnosne prijetnje kojima maliciozno djelovanje u cyber prostoru može ugroziti sustave tehničke zaštite. Osim toga, istaknuo je kako potreba za integracijom i umrežavanjem sustava tehničke zaštite sa sobom nosi i veću izloženost potencijalnim napadima, a to može rezultirati sabotažom sustava i preuzimanjem kontrole nad njime.

„Sustavi tehničke zaštite počivaju na sofisticiranoj zaštiti informacijske i komunikacijske infrastrukture, zato je ona nužna za prevenciju i zaštitu od kibernetičkih napada.“, kazao je Matija.

To podrazumijeva: zaštitu od neovleštenih upada, antivirus i antimalware zaštitu, zaštitu od kriptovirusa (zero day napad), kao i zaštitu od curenja podataka unutar štićene mrežne infrastrukture. Matija je kroz primjer sustava visoke dostupnosti (koji počiva na redundantnoj mrežnoj infrastrukturi i visokodostupnoj virtualiziranoj okolini) objasnio bitne značajke moderne softverski definirane IT infrastrukture koja virtualizira sve elemente konvencionalnih hardverski definiranih sustava.

FED – Fusion Edge Device
Kroz Matijinu prezentaciju predstavljen je i KING ICT-ov proizvod, FED-Fusion Edge Device, koji je razvijen u sklopu projekta INUKING, sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

FED predstavlja integracijsku hardversku platformu različitih mrežnih i bus tehnologija, IoT (Internet of Things), senzora, kamera, različitih mrežnih uređaja… s podrškom za procesiranje naprednih algoritama umjetne inteligencije. Uređaj koristi najnaprednije tehnologije za štićenu komunikaciju s integriranim kriptoprocesorom (TPM).

„FED je snažan odgovor na najsloženije integracijske zahtjeve koji se moraju udaljeno procesirati i rezultate procesiranja sigurno poslati na centralnu programsku platformu“, zaključio je Matija.