Kristijan Poje o IT trendovima u poljoprivredi

Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Inovacijskim centrom „Nikola Tesla“ organizirala okrugli stol pod nazivom “Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor“.

Na događaju su održana predavanja i prezentirana inovativna rješenja najuspješnijih studentskih projekata. Među predavačima je bio i naš stručnjak za razvoj poslovanja i voditelj prodaje IT rješenja za sektor poljoprivrede, Kristijan Poje.

Kristijan je govorio o Kingovim IT rješenjima koja su implementirana u sferi poljoprivrede za Hrvatsku i vanjska tržišta. „Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS) i Veterinarskim informacijskim sustavom (SVIS), koje je KING razvio za Ministarstvo poljoprivrede, omogućena je učinkovitost upravljanja poslovima vezanim uz praćenje zdravlja biljaka i životinja.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, zahvaljujući sustavima KING ICT-ja, vodi evidenciju o 160.000 registriranih poljoprivrednika, a ove godine je poljoprivrednicima isplatila 6,2 milijarde kuna poticaja“, rekao je Kristijan i dodao kako je imperativ KING ICT-ja implementacija najmodernijih i najefikasnijih tehnoloških rješenja koja su u skladu s europskom poljoprivrednom politikom i regulativama.

„Kao u svim svojim IT rješenjima, i u poljoprivrednom segmentu, nastojimo biti korak ispred. Stoga se naša vizija budućnosti i trenutna ulaganja odnose na satelitske tehnologije, uporabu bespilotnih letjelica, implementaciju strojnog učenja i umjetne inteligencije te automatizaciju procesa robotizacijom“, istaknuo je Poje.

Kristijan je posebno pohvalio inovativna rješenja koja su predstavili studenti FER-a. „To su genijalci koji dokazuju da nam u Hrvatskoj u budućnosti neće nedostajati stručnjaka. I za takve će u KING ICT-ju uvijek biti otvorena vrata.“, zaključio je.