fbpx

Matija Mandić govorio na online panelu

KING ICT-ov direktor Sektora tehničke zaštite i pasive, Matija Mandić, sudjelovao je u online panelu hrvatske industrije privatne sigurnosti “Privatna zaštita u novoj normalnosti” u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara i časopisa Zaštita uz potporu COESS-a.

Tema panela uključivala je pitanja kao što su kako osigurati opstojnost djelatnosti privatne zaštite u „novoj normalnosti“, kako zadržati zaposlenike, kako se prilagoditi i poslovati u novim uvjetima te koja su nova područja za industriju privatne sigurnosti.

„Kao tvrtka, reagirali smo odmah po proglašenju pandemije organiziravši Tim za upravljanje kriznim situacijama. Uskladili smo se na regionalnoj razini i vrlo brzo donijeli obvezujuće upute i preporuke ponašanja kojih su se djelatnici držali. Primarni cilj bio je zaštititi zdravlje zaposlenika i njihovih obitelji te zadržati kontinuitet poslovanja ne ugrožavajući pritom djelatnika, partnera ili korisnika“, odgovorio je Matija na pitanje kako je KING ICT doskočio pandemiji.

„Pred nama i dalje stoji izazov očuvanja naše branše, nastojanje da krizu učinimo što bezbolnijom u kontekstu ljudi, poslovanja i zaštite radnih mjesta. Svjesni smo i toga koliko je teško naći kvalitetne resurse na tržištu, stoga nastojimo osigurati dugoročnu stabilnost, zadržati mir i kvalitetnu perspektivu. Uspjeli smo sačuvati zdravlje zaposlenika i partnera, zadržali smo ljude, zadržali smo plaće, osigurali smo kontinuitet poslovanja, a to su bili glavni ciljevi.“

Matija je objasnio i koliko su posljednjih mjeseci benefiti moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije, došli do izražaja: „Umjetna inteligencija (AI) napredovala je do te mjere da su se pojavom pandemije, uz male adaptacije postojećih proizvoda, vrlo brzo pojavila nova tehnološka rješenja na tržištu, koja su značajno pomogla u prevenciji i proaktivnom praćenju potencijalnih incidentnih situacija.

Prošle godine zasigurno nismo mislili da ćemo kamere toliko intenzivno koristiti za mjerenje tjelesne temperature ili brojanja ljudi u zatvorenom prostoru, a sada smo ih, zbog proaktivne detekcije povišene tjelesne temperature i potrebe za socijalnim distanciranjem, koristili upravo u tu svrhu.

AI se fokusira na određene alarme i pojavnosti koje tretira s posebnom pozornošću. Upravo zbog toga što, između ostalog, odrađuje repetitivan i naporan dio posla, vidim njegovu široku primjenu u budućnosti u brojnim industrijama pa tako i u prometu, gdje tehnologija može značajno rasteretiti sustav praćenja prekršaja i nepropisnih radnji.“ Bez obzira na ekonomski nezavidnu situaciju na globalnoj razini, nije sve tako crno.

Prema Matijinim riječima, krizu treba gledati kao svojevrsnu priliku jer se kroz digitalnu transformaciju otvaraju nove poslovne perspektive. „Ovim putem šaljem apel svima da se inženjersko znanje kvalitetno kapitalizira kako bismo iz krize izašli što jači i spremniji krenuti na tržište EU, što nam je, u konačnici, zajednički cilj“, zaključio je Matija.

Cijeli panel možete pogledati OVDJE.