Obilježavanje 30 godina Hrvatskog ceha zaštitara u Westinu

U četvrtak, 28.4.2022., u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, održan je „Međunarodni kongres i svečano obilježavanje 30 godina privatne zaštite i sigurnosti – 30 godina Ceha zaštitara“.

Okupilo se više od stotinu sudionika koji su s velikim zanimanjem pratili panele s odličnim temama i gostima. KING ICT-ov direktor Sektora tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rješenja, Matija Mandić, bio je moderator panela: Tehnička zaštita- jučer, danas, sutra, na kojem su sudjelovali vrhunski stručnjaci, koji su svojim dosadašnjim radom značajno doprinijeli razvoju Hrvatskog ceha zaštitara i industrije sigurnosti.

Sudionici panela dali su svoj osvrt na dosadašnji razvoj tehnologija sustava tehničke zaštite i osvrnuli se na ključne elemente za osiguravanje dugoročne opstojnosti na tržištu. Složili su se da industrija tehničke zaštite spada u kategoriju visokotehnoloških industrija koje adresiraju nove profile stručnog kadra. Onog koji može apsorbirati nova tehnološka rješenja.

Posebno je zanimljivo bilo čuti mišljena o budućnosti industrije sigurnosti u kontekstu snažne tehnološke ekspanzije, gledano iz perspektive integratora i proizvođača sustava. Istaknuta je i važnost transformacije industrije sigurnosti putem zapošljavanja visokokvalitetnih inženjera i programera, ne bi li se uhvatio korak s novim sigurnosnim izazovima.

Interesantno je bilo čuti i mišljenja o tome hoće li i u kojoj mjeri tehnologija zamijeniti čovjeka u budućnosti. U tom kontekstu, treba se zapitati hoće li prosječni korisnik moći usvojiti sve nadolazeće tehnološke novitete. Zaključeno je kako bi tada sistem integratori dobili važnu ulogu – onu svojevrsnog tehnološkog savjetnika koji bi tehnološke inovacije prilagođavao stvarnim potrebama krajnjih korisnika.

Okupljeni su imali prilike čuti i o važnoj ulozi Hrvatskog ceha zaštitara u promicanju i jačanju pozicije industrije sigurnosti, ali i o važnosti kontinuiranih edukacija, koje bi pomogle u kvalitetnijem sagledavanju i usvajanju novih tehnologija te načina djelovanja protiv novih oblika sigurnosnih prijetnji u sferi fizičke i cyber sigurnosti.