fbpx

Tribina Poslovnog dnevnika o Cyber sigurnosti

U srijedu, 13. siječnja, održana je tribina „Cyber prijetnje u korporativnom sektoru“ u organizaciji Poslovnog dnevnika. Raspravljalo se o sigurnosnim praksama i cyber sigurnosnim izazovima u Hrvatskoj i svijetu.

Tribinu je moderirao glavni urednik poslovnog dnevnika Vladimir Nišević , a sudjelovali su neki od najvećih hrvatskih stručnjaka u sferi cyber sigurnosti – Marin Ante Pivčević, Mladen Prekrat, Biljana Cerin, Milan Parat, Alen Delić i Nino Talian – voditelj Odjela za informacijsku sigurnost KING ICT-a.

„Cyber svijet ne poznaje granice i prema tome su hrvatske tvrtke itekako izložene prijetnjama kao i sve ostale svjetske tvrtke. Vrlo su česti sigurnosni propusti, prijevare, iznude, kampanje zloćudnog koda i DDOS napadi. No u geopolitičkom smislu, zasad je Hrvatska ipak nešto manje u fokusu velikim i organiziranim svjetskim cyber napadačima. Propusti će se lakše dogoditi tvrtkama gdje nisu uspostavljene adekvatne organizacijske mjere, sigurnosni procesi i set sigurnosnih tehnoloških rješenja.“, istaknuo je Talian i dodao kako na tržištu postoje rješenja dostupna velikim, ali i manjim tvrtkama.

„Postoje visokonapredna, ali i povoljnija rješenja, a zbog prirode i raznolikosti tržišta na kojima smo prisutni, mi u KING ICT-u isporučujemo različite vrste istih sukladno prirodi posla, potrebama i prioritetima naših korisnika. Glavni cilj je umanjivanje sigurnosnih rizika na prihvatljivu razinu za njihovo poslovanje. Važno je zapamtiti da se sigurnost ne smije razmatrati kao trošak, nego must have.“, dodao je Talian.

Sudionici su se složili da Hrvatska ima stručnjake koji znanjem mogu ravnopravno konkurirati na međunarodnoj razini. Međutim, poručuju da u Hrvatskoj i svijetu nedostaje sigurnosnih stručnjaka te da mlade i prije fakulteta treba motivirati da uđu u svijet cyber sigurnosti. Nino je istaknuo i važnost awarenessa, odnosno podizanja svijesti o sigurnosnim rizicima te istaknuo slojevitost pitanja sigurnosti i imperativ adresiranja svih aspekata.

„Trendovi su pozitivni, svijest raste, jačaju napadi, ali i obrana. Zato je bitno da mladima i novima u svijetu cyber sigurnosti priuštimo kvalitetno mentorstvo. Struka nudi šarolike aspekte, zato trebamo ljude s različitim interesima čiji će se potencijal prepoznati , a talent brusiti. U KING-u raspolažemo i kontinuirano osnažujemo timove stručnjaka različitih talenata i afiniteta. Tako radimo jer smo prepoznali da neki segmenti sigurnosti zahtijevaju izuzetno tehnički orijentirane stručnjake dok primjerice drugi segmenti zahtijevaju stručnjake s dubokim poznavanjem zakonskih regulativa i stručnih praksi, a koji imaju napredne komunikacijske sposobnosti za njihovu praktičnu i jednostavnu primjenu u realnom okruženju tvrtki naših korisnika. Upravo je tu vrijednost i bogatstvo.“, zaključio je Nino.